Hyppää pääsisältöön
Myllymäen Peruna
UUTTA KASVUA PERUNASTA
TERVETULOA KOTISIVUILLEMME!
KULUTTAJILLE INFOA PERUNASTA
TUTUSTU RUOKAOHJEISIIMME

AGILA, kiinteä ruokaperuna

Image

 

Agila on aikainen erittäin satoisa kiinteä ruoka- ja ruokateollisuuslajike. Agilan suuret mukulat on pitkän soikeita, matala silmuisia ja malto on kirkkaan keltainen. Sillä on erittäin hyvä tyvimädän, seitin ja Y-viruksen kestävyys. Lehti- ja mukularuton kestävyys on keskinkertainen. Sen tärkkelyspitoisuus on noin 12-13 %.

Agila on todella satoisa ruokateollisuusperuna. Agila soveltuu erinomaisesti kuorintaan heti alkusyksystä, ei tummumista tai mustalaikkuisuutta kuorintakokeissa, erittäin keltainen väri säilyy kuorinnan jälkeen. Hyvä leikkautuvuus kuorinnassa. Vaatii nopean kuorinnan hyvän leikkautuvuuden vuoksi. Yleensä kuorintakone säädettävä Agilalle eri säätöihin kuin muille lajikkeille. Agila ei hajoa keitettäessä. Soveltuu silti myös soseperunaksi.

Vaatii vähintään 80 cm leveän penkin, jotta erittäin suuri sato mahtuisi penkkiin. Agilalla on hyvä kestävyys maltokaarivirusta eli mop-topia vastaan. Agilan mukulasato muodostuu aikaisin, mutta sen kuori vahvistuu hitaasti. Tarvittaessa voi varsiston hävityksellä nostoa aikaistaa, muuten nosto ajoittuu syyskuun puoliväliin. Kasvattaa mukulakokoa vielä varsiston hävityksen jälkeen noin 5 pv ajan. Varsistonhävityksen jälkeen odotettava ennen nostoa vähintään 10-14 päivää.

Agilalla on ankeroisen Ro1 ja Ro4 kestävyys. Varastointisäilyvyys on erittäin hyvä, itämislepo on keskinkertainen. Agilan itu herää tammi-helmikuussa varastoinnissa.

Agila tuottaa todella suurta mukulaa, joten lannoitus ja istutusetäisyys tulee valita sen mukaan, minkä kokoista perunaa haluaa tuottaa. Maalajiltaan Hht, multamaa ja Multavat maat soveltuvat parhaiten.

Ruokaperunantuotanto (maalaji Kht, Hht) tavoitekoko 45 - 65 mm: istutusetäisyys 27 cm ja typen tarve noin 60 - 65 kg/ha. Multamaat (Mm) typen tarve noin 40 - 45 kg/ha.

Ruokaperunantuotanto (Kht, Hht) tavoitekoko 40 - 60 mm: istutusetäisyys 23 - 25 cm ja typen tarve noin 50 - 60 kg/ha. Multamaat (Mm) typen tarve noin 40 kg/ha.

Siemenlisäyksessä istutusetäisyys 19 - 21 cm ja typen tarve 25 - 30 kg/ha.

 

Tarkemmat lajiketiedot allaolevassa liitteessä.