Hyppää pääsisältöön
Myllymäen Peruna
UUTTA KASVUA PERUNASTA
TERVETULOA KOTISIVUILLEMME!
KULUTTAJILLE INFOA PERUNASTA
TUTUSTU RUOKAOHJEISIIMME

ALBATROS, tärkkelysperuna

Image

Albatros on melko myöhäinen erittäin satoisa tärkkelysperunalajike. Albatrosin kasvuaika on Posmoa hieman myöhäisempi, mutta on selvästi aikaisempi kuin Kuras (Ylistaron koetulos 2011). Petlan kokeissa vuonna 2011 tuotti korkeamman tärkkelysprosentin ja tärkkelyssadon kuin Posmo (sekä ei peitatussa että peitatussa siemenessä). Vuoden 2016 tärkkelysperunan kokeissa tärkkelysprosentti oli Köyliössä 21,2 % ja Ylistarossa 23,8%.

Se tuottaa erittäin korkean tärkkelyssadon hehtaarilta pitkän kasvuajan myötä. Tärkkelyssadon määrä on tasainen myös erilaisina satokausina ja erilaisilla maalajeilla. Sen mukulakoko on keskisuuresta erittäin suureen. Mukulamäärä on keskinkertainen. Mukulat ovat melko pyöreitä.

Albatrosilla on hyvä ruvenkestävyys. Se kasvattaa todella korkean ja pystyn varsiston, joka kukkii pitkän ajan.  Korkeasta varsistosta huolimatta, se on helpompi nostaa kuin Kardal, koska mukulat irtoaa varsista melko helposti. Albatros on kestävä ankeroinen Ro1 ja Ro4 ja perunasyöpää D1 vastaan. Albatrosilla  on erittäin korkea Y- ja lehtikierreviruksen kestävyys ja korkea mukula- ja lehtiruton kestävyys. Soveltuu sen vuoksi myös luomutärkkelyksen tuotantoon.

Soveltuu hietamaiden lisäksi raskaammillekin maille, hyvän kuivuuden kestävyyden vuoksi. Senkor/Mistral/Metrigan käyttö kasvinsuojelussa voi hidastaa Albatrosin kasvua tai aiheuttaa vioitusta. Albatrosin satotasoon voi metributsiini suuri käyttömäärä vaikuttaa negatiivisesti. Tehoaineen metributsiini käyttöä taimettumisen jälkeen tulisi välttää Albatrosilla. Sillä on hyvä varastointikestävyys ja erittäin pitkä itämislepo. Albatros hyötyy itämisen aloittamisessa lämpökäsittelystä, jolla itämisen saa nopeammin vauhtiin. Idätä itu lyhyeksi että kestää istuttamisen.

Albatros on melko myöhäinen erittäin korkean tärkkelyssadon tuottaja. Ei sovellu hallanaroille alueille pitkän kasvuajan myötä. Typen tarve 90 – 100 kg/ha, Etelä-Suomessa 100 – 110 kg/ha. Suositeltava istutusetäisyys noin 25 – 27 cm tärkkelysperunantuotannossa. Siemenlisäyksessä 19 - 21 cm, typpeä 30 - 40 kg/ha.

Kuva Albatros koelohkolla 22.7.2009

Liitteenä Albatrosin lajiketiedot.