Hyppää pääsisältöön
Myllymäen Peruna
UUTTA KASVUA PERUNASTA
TERVETULOA KOTISIVUILLEMME!
KULUTTAJILLE INFOA PERUNASTA
TUTUSTU RUOKAOHJEISIIMME

GALA, yleisperuna

Image

Gala on aikainen hyvän makuinen satoisa yleisperuna. Gala on aikaisimpia syysperunalajikkeita, kuori kiinnittyy nopeasti ja sillä voi aloittaa perunannoston. Gala on kaunis, melko pyöreä lajike matalilla silmuilla ja sillä on erittäin keltainen malto. Se tuottaa erittäin suuren tasajakoisen mukulamäärän ja suuren kauppakelpoisen sadon.

Galalla on hyvä ruvenkestävyys. Galalla on erittäin korkea taudinkestävyys perunaseittiä, Y-virusta ja tyvimätää vastaan. Tyvimädän kestävyys on omaa luokkaansa moniin muihin lajikkeisiin verrattuna. Gala on lehtirutolle melko arka, mutta sillä on hyvä mukularuton kestävyys.

Gala soveltuu hyvin perunapakkauksiin sekä multa- että pesuperunana. Se soveltuu kuorintaan erittäin hyvin. Kuorinnassa käyttäytyy kuten kiinteät lajikkeet. Galan kuorintasaanto on erittäin korkea, koska sillä on optimaalinen muoto kuorintaan. Se käy hyvin myös soseperunaksi (muusiperunaksi). Gala soveltuu maalajeille esim. HHt, KHt ja Mm. Galan ruvenkestävyys on hyvä, mutta kuorirokkoruven kestävyys keskinkertainen. Gala tuottaa perunaa myös vesipainanteissa.

Galalla on hyvä kestävyys maltokaarivirusta vastaan. Sillä on ankeroisen Ro1 ja Ro4 ja perunasyövän D1 kestävyys. Varastointisäilyvyys on erittäin hyvä ja itämislepo on pitkä.

Galan viljelyssä tulee huolehtia kalsiumin (Ca) saannista. Mikäli maan viljavuusnäyte näyttää alle 700 mg/l Ca, niin kalsiumia tulisi antaa joko esim. lannoitteena, Biotiittiä tai kalkitsemalla ennen istutusta enint. 3 tn/ha Ca- pitoisella kalkilla. Galan sisäinen laatu on erittäin hyvä, mutta kalsiumin puute voi aiheuttaa sääolosuhteista riippuen ruskolaikkua. Kalsiumin imeytyminen perunaan ja liukeneminen maasta perunaan heikkenee kuivalla säällä.

 

Gala on erittäin viljelyvarma lajike. Galassa näkyy erittäin vähän epämuotoisia, seittisiä, kolhiintuneita tai tyvimätäisiä perunoita. Galan käsittelynkestävyys on korkea. Galalle on ominaista tuottaa erittäin korkealuokkaista laatua ja erittäin suuren kauppakelpoisen sadon ja tuottaa kokoluokaltaan 40-60 mm perunaa. Gala on erittäin tunnettu lajike Ruotsissa, Keski-Euroopassa ja Venäjällä, joten myös sen myynti ulkomaille onnistuu. Gala on siemenjalostaja Norikan lajikkeista suosituin Euroopassa.

Galassa on erikoinen mallon rakenne, jonka vuoksi se soveltuu kaikkeen ruuanlaittoon mitä perunasta saa. Tärkkelysprosentti on matalahko n.13 % (kiinteä), mutta mallon rakenteen ansiosta se käyttäytyy ruuanlaitossa kuten yleisperuna ja maistuu todella hyvältä (makukisan voittaja 2014). Gala soveltuu kaikkiin perunaruokiin ! Galan soveltuudesta ruuanlaittoon on nyt esite kaupalle ja asiakkaille sivun alalaidassa liitetiedostossa.

Ruokaperunantuotannossa istutusetäisyys vähintään 27 cm (27-29 cm). Aikaisena lajikkeena ja suuren mukulamäärän vuoksi suositeltava typen (N) tarve noin 60 - 70 kg/ha (HHt ja KHt mailla). Multavilla mailla (MM) typen tarve noin 40 kg/ha.

Siemenlisäyksessä etäisyys 19 - 22 cm ja typpeä 40 kg/ha.

Senkor/Mistral käyttö rikkojen torjunnassa voi vaalentaa Galan lehtiä, mikäli se on taimettunut ennen ruiskutusta. 

Kemiallista varsiston hävitystä käytettäessä, yleensä riittää käyttömäärä Reglone 1,5 l/ha + 400 l vettä, riippuen kasvuston koosta.

 

GalaSiemenLohkoGala siemenlohko 2010

 

Tarkemmat lajiketiedot allaolevassa liitetiedostossa ja esite Galan soveltuvuudesta perunaruokiin.