Hyppää pääsisältöön
Myllymäen Peruna
UUTTA KASVUA PERUNASTA
TERVETULOA KOTISIVUILLEMME!
KULUTTAJILLE INFOA PERUNASTA
TUTUSTU RUOKAOHJEISIIMME

Paroli, erittäin aikainen varhaisperuna

Image

Paroli on erittäin aikainen kiinteä varhaisperuna. Se taimettuu nopeasti ja muodostaa aikaisin mukulat. Paroli tekee tasakokoista mukulakokoa. Mukulamäärä on pari mukulaa vähemmän kuin Solistilla, joten mukuloiden keskikoko on hieman suurempi. Paroli tekee pyöreän soikeat mukulat ja matalat silmut. Parolin malto on melko keltainen, keltaisempi kuin Solistilla. Parolilla on hyvä ruven kestävyys. Parolin tärkkelyspitoisuus on n. 12 %. Se on lehtirutolle arka, mutta mukularuton kestävyys on hyvä. Parolin kuivuudenkestävyys on korkeampi kuin Solistin.

 

Parolilla on erittäin korkea ankeroisen Ro1 kestävyys. Paroli soveltuu erittäin hyvin pesu-, pakkausperunaksi ja kuorintaan. Sillä on hyvä varastointikestävyys, mutta itämislepo on keskinkertainen. Kuorinnassa on hyvä tummumisenkestävyys. Parolin kestävyys maltokaarivirusta vastaan on syysnostoissa keskinkertainen. Parolin Y-viruksen kestävyys on hyvä. Paroli on hyvänmakuinen peruna.

 

Parolin lannoitusohjeet:

Ruokaperunantuotanto, sadon tavoitekoko 40-60 mm: istutusetäisyys 25 - 27 cm, typentarve noin 60 kg/ha normaalit HHT-maat, multavuus (m). Erittäin runsasmultaiset maat (MM, erm) typentarve 40 kg/ha.

Varhaisperunantuotannossa istutusetäisyys 23 - 25 cm ja typen tarve noin 50 kg/ha. Paroli käyttää myös maasta saatavaa typpeä, joten varhaisperunan tuotannossa typen määrää tulee vähentää.
Siemenlisäyksessä istutusetäisyys 19 - 21 cm ja typen tarve noin 30 - 40 kg/ha.

Rikkakasviaineiden käyttö ohjeet :

Paroli on arka Senkorille tai Mistralille (metributzin) rikkakasvien torjunnassa taimettumisen jälkeen. Lisäksi se on arka muillekin rikkakasviaineille (esim. Boxer, Fenix), joten ne tulee ruiskuttaa ennen taimettumista. Titusta voi ruiskuttaa taimettumisenkin jälkeen kun noudattaa sen käyttöohjeita. Ennen taimettumista voi käyttää esim. Titus 20 g + Senkor 160 g/ha.