Hyppää pääsisältöön
Myllymäen Peruna
UUTTA KASVUA PERUNASTA
TERVETULOA KOTISIVUILLEMME!
KULUTTAJILLE INFOA PERUNASTA
TUTUSTU RUOKAOHJEISIIMME

PIROL, jauhoinen ruokaperuna

Image

Pirol on melko aikainen jauhoinen ruokaperuna. Se tekee pyöreitä mukuloita ja siinä on matalat silmut. Se taimettuu nopeasti ja varsiston kehitys on nopeaa. Pirol tekee aikaisin suuren mukulamäärän ja tasakokoista perunaa esim. punaiseen ruokaperunapussiin pakattavaksi tai chipsin tuotantoon. Pirol tekee melko korkean sadon aikaiseksi ja jauhoiseksi lajikkeeksi.

Pirolilla on hyvä ruvenkestävyys ja kuivuudenkestävyys. Se on hieman arka kolhuille, joten varsiston hävityksestä/tuleentumisesta nostoon noin 2 viikkoa. Kun taas Pirolin mustelmien kestävyys on hyvä. Pirolin tärkkelysprosentti on 16-18 %. Varastointikestävyys on hyvä, pitkä itämislepo. Pirolilla on alhainen sokeroituminen, joka tärkeää chipsin tuotannossa (kestää myös lämpöisemmässä lämpötilassa varastointia). Ankeroisenkestävyydessä on kestävyys Ro1 ja Ro4 keltaperuna-ankeroisen rotuja vastaan. Euroopassa Pirol on Norikan lajikkeista 2. suurin, koska se on suuressa suosiossa chipsin tuotannossa.

Ruokaperunantuotannossa istutusetäisyys vähintään 28 cm (28-30 cm). Pirol tekee runsaasti mukuloita, joten suositeltava typen (N) tarve ruokaperunan ja chipsin tuotannossa 75-80 kg/ha (HHt ja KHt mailla). Multavilla mailla (MM) typen tarve noin 50-60 kg/ha.

Siemenlisäyksessä etäisyys 22 cm ja typpeä 50 kg/ha.