Hyppää pääsisältöön
Myllymäen Peruna
UUTTA KASVUA PERUNASTA
TERVETULOA KOTISIVUILLEMME!
KULUTTAJILLE INFOA PERUNASTA
TUTUSTU RUOKAOHJEISIIMME

SOLIST, kiinteä varhaisperuna

Image

Solist on erittäin aikainen kiinteä varhaisperuna. Se taimettuu nopeasti ja muodostaa aikaisin mukulat. Solist on erittäin satoisa lajike ja tekee melko suuren mukulamäärän. Se tuottaa tasaisen mukulakoon myös varhaistuotannossa. Sillä on pyöreän soikeat mukulat ja matalat silmut. Solist omaa hyvän ruven kestävyyden. Se on lehtirutolle arka ja muille lehtitaudeille, mutta mukularuton kestävyys on hyvä. Solistin voi istuttaa kylmään maahan ja se soveltuu Suomen olosuhteisiin. Solist soveltuu erittäin hyvin sekä muovin, harson alle ja avomaalle. Se hyötyy selvästi kastelusta ja tasaisista kosteusolosuhteista. Peittaus seittiä vastaan on aina suositeltavaa, koska seittisyys voi aiheuttaa lievää kasvuhalkeamista. Solist soveltuu parhaiten hienohietamaille (HHT) ja multaville maille (MM, rm ja erm). Hietamoreenimaalla (HtMr, m) voi esiintyä seittiä enemmän kuin hietamailla. Solist on melko kestävä maltokaarivirusta vastaan. Noston jälkeinen nopea mukuloiden jäähdytys voi lisätä maltokaarioireiden riskiä. Solist on suosituin varhaisperuna Suomessa, Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa.

Solistilla on ankeroisen Ro1 ja Ro4 kestävyys. Solist soveltuu erittäin hyvin pesu-, pakkausperunaksi ja kuorintaan. Kuorinnassa saanto on hyvä muodon ja matala silmuisuuden ansiosta. Kuorinnassa on hyvä tummumisenkestävyys. Säilyy varastoinnissa hyvin, itämislepo on pitkä. Solistin tärkkelyspitoisuus on noin 11-12%.

 

Miksi varhaisperunaksi Solist ?

- Kauniimpi perunan muoto ja hyvä maku
- Isompi, tasakokoisempi ja kauppakelpoisempi sato
- Ylisuuria mukuloita yli 55 mm ei tule niin varhain
- Tasakokoisuuden ansiosta uuden perunan kauppakelpoinen sato on korkea
- Muita käyttömuotoja mm. ruokaperunateollisuuteen kuorintaan
- Kaivuuajankohdan valinta laajenee, uuden perunan hintaa pudottavat "pakolliset" myyntierät vähenee, nostoajankohta voi olla juhannuksesta syksyyn
- Jo 60 pv kasvuajalla uskomattoman suuria satoja muovin alta
- Mukulat irtoaa varsista todella helposti jo 60 päivän jälkeen, kaivuu voi olla hellävaraisempaa
- Nosto onnistuu jo juhannuksena myös kaksirivisillä koneilla , koska nostokestävyys on erittäin hyvä, ei nestejännityshalkeamista
- Kypsyy uutena perunana keitettäessä todella nopeasti 10-12 min
- Vähäisempi typen tarve
- Palaute viljelijöiltä todella positiivista

  

Solistin lannoitusohjeet:

Ruokaperunantuotanto, sadon tavoitekoko 40-60 mm: istutusetäisyys 25 - 27 cm, typentarve noin 60 kg/ha normaalit HHT-maat, multavuus (m). Erittäin runsasmultaiset maat (MM, erm) typentarve 40 kg/ha.

Varhaisperunantuotannossa istutusetäisyys 23 - 25 cm ja typen tarve noin 50 kg/ha.
Siemenlisäyksessä istutusetäisyys 19 - 21 cm ja typen tarve noin 30 - 40 kg/ha.

Muista aina peitata Solist (se on paras vakuutus laadun kannalta).

Rikkakasviaineiden käyttö ohjeet :

Solistin kasvu voi hidastua melko paljon, jos käytetään Senkoria tai Mistralia rikkakasvien torjunnassa taimettumisen jälkeen. Lisäksi Solist on arka muillekin rikkakasviaineille (esim. Boxer, Fenix), joten ne tulee ruiskuttaa ehdottomasti ennen Solistin taimettumista. Titusta voi ruiskuttaa taimettumisenkin jälkeen kun noudattaa sen käyttöohjeita. Ennen taimettumista voi käyttää esim. Titus 20 g + Senkor 160 g/ha.

Varsiston hävitys: Suosittelemme mekaanista varsistonhävitystä ja Spotlight Plus 1 L/ha. Reglonea ei saa käyttää Solistilla mikäli tarha ei ole kokonaan kostea ! Mikäli varsisto kärsii kuivuudesta, niin Solist voi saada Reglonesta kuivalla säällä sisävioituksen, joka ilmenee varastoinnin yhteydessä.

 

SolistSiemenLohko Solist siemenlohko 2010

 

Tarkemmat lajiketiedot ja kaupan info allaolevassa liitteessä.