Hyppää pääsisältöön
Myllymäen Peruna
UUTTA KASVUA PERUNASTA
TERVETULOA KOTISIVUILLEMME!
KULUTTAJILLE INFOA PERUNASTA
TUTUSTU RUOKAOHJEISIIMME

SORAYA, (Soraija) kiinteä ruokaperuna

Image
soraya kuva

Soraya (Soraija) on kiinteä aikainen ruokaperuna. Soraya on vihreän värikoodin peruna, joka soveltuu pakkaus-, pesu- ja kuorintaperunaksi. Sillä on erittäin keltainen malto, matalilla silmuilla.

Soraya tekee nopeasti varsiston. Soraya soveltuu hyvin erilaisille maalajeille, myös kuivuudenherkille. Sekä lohkoille, joita ei pystytä kastelemaan. Sorayan erittäin hyvä ruvenkestävyys estää tehokkaasti ruven kehittymistä perunalle huonoissakin kasvuolosuhteissa. Sorayalla on keskinkertaista parempi lehtiruton kestävyys ja erittäin hyvä mukularuton kestävyys. Lehtiruton torjunnassa ensimmäisillä kerroilla tulisi käyttää myös lehtipoltteeseen tehoavia aineita (lehtipoltteen kestävyys keskinkertainen). Soraya on erittäin satoisa, melko suurta ja suurta mukulaa tuottava lajike, jonka mukulamäärä on keskinkertainen. Sorayalla on hyvä kestävyys maltokaarivirusta vastaan ja erinomaiset tyvimädän- ja Y-viruksen kestävyysominaisuudet. Sorayalla on hyvä harmaahilseenkestävyys ja se soveltuu pesuperunaksi erittäin hyvin. Sorayan tärkkelyspitoisuus on 11-12 %.

Se soveltuu kuorintaan hyvin, koska sillä on erittäin hyvä tummumisenkestävyys. Käyttäytyy hyvin vakuumissa, koska ei luovuta vettä vakuumipussiin. Erittäin hyvä varastointikestävyys, itämislepo keskinkertaisesta hyvään. Soraya on nostettava hellävaraisesti, koska herkkä kolhuille, mustelmien kestävyys on hyvä. Soraya soveltuu myös luomutuotantoon (aikainen, hyvä rutonkestävyys, niukka typpi). Se on ankeroisenkestävä rotuja Ro1 ja Ro4 vastaan.
 

Soraya tuottaa todella suurta mukulaa, joten lannoitus ja istutusetäisyys tulee valita sen mukaan, minkä kokoista perunaa haluaa tuottaa. Lannoitettava pienemmällä typpimäärällä N 40 - 50 kg/ha ruokaperunantuotannossa, jotta tärkkelys ehtii muodostua ennen varsistonhävitystä.

Ruokaperunantuotanto tavoitekoko 45 - 65 mm: istutusetäisyys 25 - 27 cm ja typen tarve KHt/HHt, vm/m noin 40 - 45 kg/ha, KHt/HHt, rm, erm noin 30-35 kg/ha, Mm noin 20-25 kg/ha.
Siemenlisäyksessä istutusetäisyys 19 - 21 cm ja typen tarve KHt/HHt, m, 20 - 25 kg/ha.

Soraya ei ole herkkä tehoaine metributsiinille, joten Senkor/Mistralin käyttö rikkojen torjunnassa on mahdollista myös taimettumisen jälkeen. Suositeltava annos on kuitenkin enintään 0,25 L/ha.

Tiedot Sorayasta löytyy lajiketiedoissa ja kaupan esitteestä.