Hyppää pääsisältöön
Myllymäen Peruna
UUTTA KASVUA PERUNASTA
TERVETULOA KOTISIVUILLEMME!
KULUTTAJILLE INFOA PERUNASTA
TUTUSTU RUOKAOHJEISIIMME

reseptit

HELPPO LOHIKEITTO

Kuori ja kuutioi perunat ja laita suolalla ja kalaliemellä maustettuun veteen kypsymään. Laita lohifile uuniin (n. 180 astetta) 5-8 minuutiksi.Uunin lämmön voit hyödyntää annokseen sopivan leivän paistamiseen/lämmittämiseen sillä aikaa, kun keitto valmistuu.

Perunoiden ollessa lähes kypsiä, vaihda keitinvesi maitoon ja siirrä kattila uudelleen kuumalle liedelle. Lisää mausteita ( laakerinlehdet, kalamauste, aromisuola, pippuri) maun mukaan. Lohko lähes kypsäksi ehtineestä lohifileestä suuria lohkoja keittoon sekä lisää haluamiasi juureksia (porkkana, sipuli jne.)

PERSILJAPERUNAT

Leikkaa kuoritut perunat ( 6-7 keskikokoista perunaa) kuutioiksi ja lisää joukkoon yksi silputtu sipuli. Laita reilu ruokalusikallinen öljyä kattilaan ja lisää sekaan perunat ja sipulisilppu sekoittaen. Lisää nokare voita ja ruokakermaa siten, että perunat peittyvät. Mausta suolalla  ja mustapippurilla. Sekoita peruna-sipuliseokseen  desin verran hienonnettua persiljaa. Anna hautua kypsäksi kannen alla 25-30 minuuttia. Lisää persiljaa koristeeksi, kun asetat tarjolle. Maistuu hyvin esimerkiksi lohimedaljonkien kera.

Lajikesuositus: Gala

JUUSTOKERMAPERUNAT

Keitä perunoita koosta riippuen noin 20 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä hieman ja viipaloi perunat voilla voideltuun vuokaan. Lisää viipaleiden väliin ohuita siivuja lempijuustostasi tai käytä useita eri juustoja. Voimakkaan maun saat esimerkiksi sinihomejuustosta.

Sekoita ruokakermaan hyppysellinen perunamaustetta ja kaada perunoiden päälle siten, että kerma peittää 2/3 perunoista.

Paista kypsäksi 180-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Valmista suurempi määrä kerralla, sillä juustoiset kermaperunat sopivat lisäkkeeksi sekä lihalle että kalalle.

RANSKALAISET KATTILASSA

Pese perunat ja leikkaa veitsellä tai purista leikkurilla ranskaperunoiksi. Käytä ranskikset pyyhkeen tai talouspaperin päällä, jotta saat ylimääräisen kosteuden pois.

Lisää kattilaan rypsiöljyä ja anna sen lämmitä lähes kiehumispisteeseen. Öljyn pintaa seuraamalla näet sopivan lämpötilan. Lisää ranskikset ja anna kypsyä.

Nostele valmiit ranskalaiset siivilän läpi talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois.

Mausta suolalla ja/tai perunamausteella.

Lajikesuositus: Privileg

VALKOKASTIKE

Valkokastike maistuu sekä muusin että keitettyjen perunoiden kanssa. Tämä resepti on neljälle.

2 rl voita

3 rl vehnäjauhoja

n. 5 dl maitoa

suolaa

Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Sekoita sulanut voi ja jauhot puuhaarukalla ja anna kiehahtaa, mutta älä ruskista! Lisää maitoa vähitellen sekoittaen ja anna saostua. Mausta hyvällä suolalla. Lisää nokare voita ennen tarjoilua. Voit suurustaa valkokastikkeen keitetyillä, haarukalla murustetuilla kananmunilla ja tuoreella tillillä, jolloin kastike sopii erityisesti kalaruokien kaveriksi.

 

PERUNAMUNAKAS

Ruokaisa ateria perinteisen munakkaan ohjeella.

2-3 perunaa

1 sipuli

ruokaöljyä

merisuolaa myllystä

mustapippuria

3-5 munaa

Kuori perunat ja leikkaa ne viipaleiksi. Pilko sipulit ja paista ne perunoiden kanssa öljyssä puolikypsiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Riko munat astiaan ja vatkaa rikki. Kaada seos perunoiden ja sipulien päälle ja paista munakas valmiiksi miedolla lämmöllä. Käytä annoksen koristeluun kevätsipulin vartta tai ruohosipulisilppua.

 

PERUNAMUUSI

Valmista perunamuusia reilu annos ja saat seuraavana päivänä ylijäämämuusista helpot perunarieskat. Muusi noin kuudelle henkilölle:

6-9 keskikokoista perunaa

4-6 dl perunan keitinvettä

50-100 gr voita (maun mukaan), muista voin suolapitoisuus!

1 tl suolaa

2-3 dl huoneenlämpöistä maitoa

Pese ja kuori perunat. Lohko paloiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä n. 25 min. Soseuta perunat mekaanisella perunasurvimella lisäten samalla säästämääsi perunan keitinlientä ja lämmintä maitoa. Lisää suolaa maun mukaan ja lopuksi lisää nokare voita.

PERUNASALAATTI

4-6  kuorineen keitettyä perunaa viipaloituna

1     pieni punasipuli kuutioituna

2     maustekurkkua kuutioituna

1     purkki kermaviiliä

2  rl  Dijon sinappia

       suolaa

       sokeria

       mustapippuri

Sekoita sinappi kermaviiliin ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää hyppysellinen sokeria. Tarkista maku.

PERUNALASTUT

4-6 kpl isoja, kiinteitä perunoita

n. 1 l  ruokaöljyä

merisuolaa myllystä

Pese perunat ja leikkaa huolellisesti ohuita lastuja. Älä kuori! Nostele leikatut lastut talouspaperin päälle kuivamaan.

Lämmitä ruokaöljy rasvakeittimessä tai kattilassa 180-asteiseksi. Paista lastut kullankeltaisiksi ja nosta jälleen talouspaperin päälle.

Mausta jäähtyneet lastut suolalla. Kokeile myös aromisuolaa tai erilaisia perunamausteita.

Lajikesuositus: Gala ja Beo

VANHAN AJAN MAITOPERUNAT

Keitä pestyt, uudet perunat kypsiksi. Voit halutessasi halkoa ne kahtia ennen merisuolalla maustetussa vedessä keittämistä. Perunoiden kypsyttyä kaada vesi pois ja lisää tilalle maito ja tilkka kermaa. Mausteeksi voita ja suolaa.

Parasta tuoreen ruisleivän kanssa. Maistuvaa ja täyttävää helposti koko perheelle!

Huom! Helppo ruoka kesäkeittiössä valmistettavaksi. Lisämausteeksi ja väriä antamaan voit lisätä ruohosipulia.

Subscribe to reseptit