Hoppa till huvudinnehåll
Myllymäen Peruna
NY TILLVÄXT FRÅN POTATIS
VÄLKOMMEN TILL VÅR HEMSIDA
KONSUMENTEN INFO

GALA, universalpotatis

Image
Gala bild

Gala är en tidig universalpotatis med bra smak. Gala är de tidigaste höstpotatissorter, skal utvecklas snabbt och kan starta potatisupptagare. Gala är ganska rund sort med låg ögön, och det är mycket gulköttig. Det ger en mycket högt antal knölar och hög handelskvalitet skörd.
 
Gala är bra skorv resistens. Gala har en mycket hög motståndskraft mot filtsjuka, potatis Y-virus och stjälkbakterios. Stjälkbakterios resistens är en klass för sig i förhållande till andra sorter. Gala är bladmögel känslig, men har mycket bra resistens mot brunröta.
 
Gala är mycket lämplig för förpackning av potatis mögel, liksom tvättad potatis. Den passar bra till skalning. I skalning verk sig som en fast sorter. Gala har mycket hög net skalning.  Det är också bra potatismos. Gala är lämpliga jordarterna t.ex. grov mo, fin mo och mulljord. Gala har god resistens mot skorv, men powdery scab motståndet är medioker.
 
Gala har en god motståndskraft mot mop top. Den har en cysta nematod Ro1 och RO4 och vårt D1 resistens. Lagrings hållbarhet är mycket bra och groningsvilan är lång.
 
Med Gala kommer det att ta hand om odling av kalcium (Ca) intag. Om grundanalysen verkar mindre än 700 mg / l Ca, kalcium ska ges antingen genom exempel
gödningsmedel, biotit eller kalkning före plantering max. 3 ton / hektar av Ca -kalk. Gala intern kvalitet är mycket bra, men brist av kalcium kan orsaka beroende på grund av vädret rostfläckighet. Upptaget av kalcium till potatis minskar i torrt väder. När du väljar tomt ta hand om Ca-nummer.

Gala är en mycket säker växande sort. Gala viser en mycket lite missforming, filtsjuka, mekanisk skada eller stjälkbakterios potatis. Gala behandlingsresistens är hög. Gala har producera en mycket hög kvalitet och en mycket hög handelskvalitet och producera i storlek 40 - 60 mm potatis. Gala är en mycket välkänd sorter av Sverige, Central Europa och Ryssland, och även sin försäljning utomlands är framgångsrik. Gala är de mest populära sorter av utsäde processor Norika.
 
Gala är en riktigt speciell struktur köttet, vilket gör den lämplig för all matlagning potatisen får. Av stärkelse är grunt ca. 13% (fast), men köttet strukturen gör det beter sig i matlagning kastrull med potatis och smak riktigt bra (smakvinnare 2014). Gala är lämplig för alla potatisrätter !

Med matpotatisproduktion, plantering avstånd på minst 27 cm (27 - 29 cm). Tidig och ett stort antal av knölar därför rekommenderat kvävebehöv (N) är till ca 60 - 70 kg / hektar (GMo, FMo jordar). Mycket rika länder (M) kvävebehov är på ca 40 kg / hektar. Med utsädespotatis avstånd 19 till 22 cm och 40 kg kvävebehöv / hektar.

Använding av Senkor / Mistral kan ljusa plant, om den har vuxit före sprutning.

Vid kemisk blastdödning räcker i allmänhet 1,5 l Reglon/ha + 400 l vatten, beroende på på växtlighetens omfång.

Mer detaljerad information om sorten i bilagorna nedan.