Hoppa till huvudinnehåll
Myllymäen Peruna
NY TILLVÄXT FRÅN POTATIS
VÄLKOMMEN TILL VÅR HEMSIDA
KONSUMENTEN INFO

Goldmarie, universal

Image

Goldmarie on aikainen yleisperuna. Goldmarie on aikaisimpia syysperunalajikkeita. Goldmarie (~kultamarja) tekee pitkän soikeita, matalasilmuisia, kauniita mukuloita, joilla on erittäin keltainen malto. Goldmarie tuottaa keskinkertaisen määrän melko tasakokoisia mukuloita. Mukulakoko on keskikertaisesta isoon. Goldmarien sadontuottokyky on hyvä. Tärkkelyspitoisuus on n. 12,5 – 13,5 %. Goldmarien rakenne soveltuu hyvin jopa salaattiperunaksi.

Goldmariella on hyvä kolhujen kestävyys. Se ei ole herkkä kasvuhalkeamille. Goldmarien kestävyys lehtiruttoa ja mukularuttoa vastaan on hyvä. Goldmarie soveltuu hyvin pesu- ja pakkausperunaksi, myös kuorintaan ja luomuun.

Goldmariella on hyvä kestävyys maltokaarivirusta vastaan. Sillä on ankeroisen Ro1 ja Ro4 ja perunasyövän D1 kestävyys. Varastointisäilyvyys on erittäin hyvä ja itämislepo on pitkä. Goldmarie on melko suosittu lajike Saksassa.

 

Goldmarien siemen tulee olla herätettynä ennen istutusta, koska sillä on pitkä itämislepo. Goldmarie hyötyy lehtilannoituksessa hivenravinteista sinkki, mangaani, boori ja kupari (Zn, Mn, B, Cu).

Ruokaperunantuotannossa istutusetäisyys pieni siemen 24-26 cm ja iso siemen 27-29 cm. Suositeltava typen (N) tarve noin 50-55 kg/ha (HHt ja KHt mailla). Multavilla mailla (MM) typen tarve noin 40 kg/ha. Goldmarie on tehokas typen käyttäjä, joten typpilannoitus voi olla hieman pienempi.

Siemenlisäyksessä etäisyys 19 cm ja typpeä 35-40 kg/ha.

Senkor/Mistral käyttömäärä maksimissaan 0,25 L/ha ennen taimettumista.